Mijn parfumallergie

Geplaatst op: 22-04 door Sandra

allergy

Zoals je misschien al hebt gelezen of zoals de titel van mijn website doet vermoeden, ben ik allergisch voor parfum. Daarom wil ik je daar vandaag graag iets meer over vertellen. Ik denk dat mijn parfumallergie is begonnen toen in ongeveer vijf jaar geleden op vakantie was naar Griekenland. Na een paar dagen lekker in de zon te hebben doorgebracht, kreeg ik in mijn hals en gezicht kleine, rode en jeukende bultjes. Ik dacht eerst nog dat ik verbrand was omdat mijn huid er super rood uitzag, maar na een bezoek aan een locale arts kreeg ik te horen dat ik waarschijnlijk last had van een zonneallergie. Ik kreeg een injectie (corticosteroïden; om de ergste reactie te onderdrukken) en wat medicijnen mee en moest uit de directe zon blijven. Na een paar dagen waren de rode bultjes en jeuk weg en heb ik gelukkig nog lekker kunnen genieten van de rest van mijn vakantie.

Terug in Nederland had ik een aantal weken nergens last van, totdat ik vreselijke jeuk onder mijn oksels kreeg. Het werd na een paar dagen zelfs zo erg dat ik open wondjes kreeg. Ik kon de deodorant (met parfum) die ik op dat moment gebruikte blijkbaar niet langer verdragen. Wat was dit nu weer? Ik gebruikte deze deodorant al een paar maanden en had nooit ergens last van gehad. Vreemd.. Ik besloot om over te stappen op een deodorant voor een gevoelige huid. Ik vond er één zonder parfum, alcohol en kleurstoffen. Mijn oksels herstelde goed en na een week had ik nergens last meer van.
Verder kreeg ik in dezelfde periode ook steeds vaker jeukerige en rode plekken op de plaatsen waar ik parfum spoot (hals en polsen). Misschien moest ik mijn parfum dan maar niet meer direct op mijn huid aanbrengen, maar gewoon op mijn kleding spuiten? Zo kon ik hopelijk toch lekker ruiken zonder huidirritaties. Maar helaas kreeg ik onder mijn kleding nog steeds huiduitslag, dit was dus niet de oplossing. Ook mijn ogen gingen ervan jeuken, dus dan maar helemaal stoppen met parfum. Er zat niks anders op…

Na een tijdje ontstond er opnieuw huidirritatie in de vorm van jeukende, rode plekken in mijn hals. Dit was steeds precies op plaatsen waar mijn haar mijn huid raakte. Ik ben daarom ook overgestapt op parfumvrije haarproducten. Verder had ik ondertussen last gekregen van opgezwollen ogen en reactieve roodheid in mijn gezicht. Ik kwam er na het lezen van veel etiketten achter dat er in een hoop van mijn make-up en huidverzorgingsproducten parfum verwerkt zat. Moest ik dit nu allemaal vervangen? Ik besloot een afspraak te maken bij de huisarts.
De huisarts kon me vertellen dat mijn klachten goed zouden kunnen passen bij een allergie voor parfum. Als ik dit zeker wilde weten moest ik een afspraak maken bij een allergoloog. Omdat deze onderzoeken redelijk wat ongemak met zich mee kunnen brengen (zeker wanneer je ook daadwerkelijk allergisch bent) en de nodige tijd in beslag konden nemen, wilde mijn huisars eerst een aantal andere allergieën zoals huisstofmijt, pollen en kattenharen uitsluiten, middels een simpele bloedtest. Deze bloedtest was niet geheel onverwacht negatief. Ik vond het zinloos om nog langs een allergoloog te gaan. Die zou mij toch alleen vertellen wat ik al wist; ik ben allergisch voor parfum, het kon niet anders.
Ik ben me na het bezoek aan de huisarts verder gaan verdiepen in make-up en verzorgingsproducten zonder parfum. Ik kwam daarbij in de eerste instantie uit op merken zoals Clinique en Neutral. Gelukkig werd ik in winkels goed geadviseerd en kon ik het grootste deel van mijn make-up en verzorginsproducten vervangen voor parfumvrije varianten. Al mijn klachten verdwenen. Ik had geen jeuk meer en mijn huid zag er weer rustig uit. Ik was super blij dat alles weer onder controle was!

products

In de afgelopen twee jaar is mijn parfumallergie steeds erger geworden. In het begin kon ik bijvoorbeeld mijn handen nog gewoon wassen met geparfumeerde handzeep, de was doen met geparfumeerd wasmiddel en wasverzachter en schoonmaken met geparfumeerde schoonmaakmiddelen. Dit is nu helaas allemaal niet meer mogelijk omdat ik hier vrijwel direct klachten van krijg. Ik probeer geparfumeerde producten dus zoveel mogelijk te vermijden. Toch ontkom je er soms gewoon niet aan. Iemand met parfum op een knuffel geven kan bij mij al zorgen voor jeuk en huidirritatie. Toch weiger ik het om dat soort dingen dan dus maar niet te doen, dat gaat echt te ver. Mensen die me kennen houden vaak al rekening met mijn allergie en dat vind ik super lief, maar dit kan (en hoeft) natuurlijk niet altijd. Verder kan binnenlopen bij een parfumerie (die ook vaak parfumvrije producten verkopen) al genoeg zijn om vooral mijn ogen te laten reageren op de parfum die er in de lucht hangt. Veel wc’s in restaurants en andere openbare gelegenheden hebben een parfumdispenser die reageert op beweging. Dit zijn lastige dingen maar op het meeste is wel wat te verzinnen. Je wordt steeds creatiever. 😉

Ik was me er voor mijn allergie nooit zo van bewust in hoeveel producten parfum verwerkt zit. Ik dacht daar vroeger eigenlijk niet over na. Als ik terug denk aan de producten die ik voor mijn allergie gebruikte, is het allemaal heel logisch. Hoe kon mijn dagcrème anders zo lekker naar bloemetjes ruiken? Maar zoals bij zoveel denk je blijkbaar pas na over dit soort dingen als je er last van krijgt. Ik kan niet met zekerheid zeggen dat de parfumallergie een gevolg is geweest van de zonneallergie. Ik weet alleen dat mijn parfumallergie hier wel vlak na is ontstaan. Mogelijk is het getriggerd door de geparfumeerde zonnebrand die ik smeerde in combinatie met de hoeveelheid zon op mijn bleke huidje. Wie zal het zeggen?

Tot slot kan ik zeggen dat een parfumallergie erg vervelend is, maar voor mij is er goed mee te leven. Er zijn veel ergere dingen! Het is alleen een kwestie van goed opletten. Dit gaat gelukkig al steeds meer vanzelf. Ondanks dat ik het nog steeds af en toe erg jammer vind dat ik niet meer tegen parfum kan, ben ik er ondertussen wel achter dat er veel parfumvrije producten verkrijgbaar zijn. En ook van veel meer merken dan je in de eerste instantie zou verwachten. Het is vaak een kwestie van goed zoeken en de etiketten op producten lezen, dan kom je er wel!

Liefs,

Sandra
Share Button

Reacties

  1. MADDY says:

    heb je ook kunnen berekenen wat als je de slechte producten niet koopt wat dan zo ongeveer de meerkosten zijn.

    ik merk het wel aan het eind van de maand maar ik moet wel

Plaats een reactie

* Verplicht