Allergisch voor parfum, wat nu?

Geplaatst op: 26-07 door Sandra

verpakkingen_parfumvrij

Toen ik erachter kwam dat ik allergisch ben voor parfum had ik veel vragen. Er was veel onduidelijk en op een bepaald moment zag ik echt door de bomen het bos niet meer. Er was plotseling zoveel waar ik opeens rekening mee moest houden! Op internet kon ik op verschillende websites wel wat informatie bij elkaar sprokkelen, maar toch was dit voor mij niet het complete plaatje. Ik had behoefte aan iemand die hetzelfde had meegemaakt. Ik hoop door het schrijven van dit artikel deze rol een beetje te kunnen vervullen voor anderen.

Bij mij kwam mijn allergie voor parfum vrij accuut opzetten. Ik kreeg in het begin alleen een allergische reactie van producten met een hoge concentratie parfum en op plaatsen waar mijn huid het meest gevoelig was. Geleidelijk werd de allergie steeds erger en kon ik na een aantal jaar ook niet meer tegen lagere concentraties parfum en kreeg ik er bij contact uitslag van over mijn hele lichaam. Als je meer wil weten over mijn parfumallergie kun je hier kijken.
Een parfumallergie heeft in de meeste gevallen contacteczeem tot gevolg. Bij contact met de huid veroorzaakt parfum dan jeuk, roodheid, schilfering, kleine bultjes en/of blaasjes. Ook zijn er mensen die door een parfumallergie last kunnen krijgen van de slijmvliezen van de neus, mond, keel en/of ogen. Hierin zijn verschillende gradaties en dit zal van persoon tot persoon verschillen. Sommige mensen met een parfumallergie ervaren alleen bij bepaalde parfumgrondstoffen een allergische reactie, terwijl anderen (bijna) geen enkel parfumallergeen kunnen verdragen. Dit is dus een kwestie van uitproberen waar je lichaam goed op reageert.

Ondanks dat een parfum allergie qua vorm en heftigheid per persoon kan verschillen denk ik toch dat een aantal tips voor veel mensen van toepassing kunnen zijn. Ik heb geprobeerd ze hieronder overzichtelijk voor je op een rijtje te zetten.

Maak een afspraak bij de huisarts/allergoloog/dermatoloog.

Indien je twijfelt of parfum de boosdoener is van je klachten, kun je dit bij de huisarts laten testen door middel van een plakproef met de zogenaamde parfummix. Dit is een mengsel van acht parfumgrondstoffen die vaak in parfum voorkomen. Zelf heb ik er voor gekozen de test niet te ondergaan, omdat het voor mij al vrij snel duidelijk was dat mijn allergie door parfum werd veroorzaakt.
Verder is een bezoek aan de huisarts handig, omdat die je eventueel medicijnen zoals bijvoorbeeld corticosteroïde-houdende zalf (hormoonzalf) of anti-histaminepillen kan voorschrijven. Deze kunnen het beste tijdelijk worden gebruikt en moet je niet zien als geneesmiddel, maar meer als onderdrukker van de symptomen. In mijn geval heb ik met mijn huisarts besproken dat ik contact met parfum zoveel mogelijk probeer te vermijden, maar indien ik toch klachten heb de medicijnen gebruik. De hormoonzalf gebruik ik als ik kleine eczeem plekjes heb. De anti-histamine is een aantal keer goed van pas gekomen bij een heftigere allergie aanval waarbij mijn hele lichaam reageerde op parfum.

Medicijnen parfumallergie-1

Als je wil weten voor welke parfumgrondstoffen je precies allergisch bent kan de huisarts je doorverwijzen naar een allergoloog of dermatoloog. Dit kan handig zijn als je merkt dat je wel tegen bepaalde producten met parfum erin kunt, maar niet tegen alles. Bij sommige mensen ligt het ook aan de hoeveelheid parfum die er in een product verwerkt zit. Hierdoor reageert het lichaam niet altijd even heftig of zelfs merkbaar op een bepaald parfumallergeen. Een allergoloog of dermatoloog kan je helpen om hier achter te komen.

Accepteer dat je allergisch bent voor parfum.

Een parfumallergie gaat in de meeste gevallen niet meer over. De klachten kunnen natuurlijk wel verdwijnen als je niet in contact komt met het parfumallergeen waar je allergisch voor bent. Accepteer dus (hoe vervelend dit ook is 😢) dat je niet langer tegen (bepaalde) geparfumeerde producten kunt en zoek indien mogelijk/gewenst een alternatief.
Bij mij heeft het vrij lang geduurd voordat ik me erbij neerlegde dat ik niet langer tegen parfum kan. Ik bleef bijvoorbeeld mijn geparfumeerde shampoo gebruiken, ondanks dat ik hier rode, jeukende plekken van kreeg in mijn hals. Pas toen het steeds erger werd ben ik overgestapt naar een shampoo zonder parfum. Toch heb ik in de daaropvolgende maanden nog weleens geprobeerd of mijn huid toch al beter zou reageren op geparfumeerde producten, maar helaas… Nu ik echt heb geaccepteerd dat ik niet langer tegen parfum kan, is mijn huid een stuk rustiger geworden en dat is me veel waard. Voor mij geen geexperimenteer meer!

Lees etiketten met ingrediënten.

Probeer uit te zoeken welke producten de klachten veroorzaken en zorg ervoor dat je hier niet meer mee in contact komt. Ga al je verzorgingsproducten, cosmetica, schoonmaakmiddelen en wasmiddelen af en check de ingrediënten. Parfum kan op verpakkingen worden aangeduid als “parfum”, “perfume”, “aroma” of “fragrance”, maar ook is het mogelijk dat parfumallergenen individueel worden vermeld. Een lijstje van deze bestanddelen vind je hier.
Zelf ben ik er na verloop van tijd achter gekomen dat ik bijvoorbeeld wel tegen Limonene kan. Toch probeer ik alle parfumallergenen zoveel mogelijk te vermijden. Met mijn gevoelige huid zijn ze sowieso niet goed voor me en ik wil mijn allergie niet onnodig triggeren.
Ga er verder nooit van uit dat als er op een verpakking woorden staan als “100% natuurlijk” of “zonder kunstmatige toevoegingen” dat een product dan ook standaard parfumvrij is. Ik ben zelf al meerdere malen producten tegengekomen met dit soort misleidende teksten, die gewoon geparfumeerd waren.
Ook verkoopmedewerkers in bijvoorbeeld een winkel waar ze cosmetica en/of verzorgingsproducten verkopen, zijn niet altijd op de hoogte of de producten die ze verkopen geparfumeerd zijn. Lees dus altijd de etiketten van een product goed door voordat je iets aanschaft.

Too Faced - Sweethearts Blush

Test nieuwe producten eerst uit.

Ook al lijkt een product veilig, zou het toch zomaar kunnen dat je iets over het hoofd hebt gezien. Test een nieuw product daarom altijd eerst uit op een klein stukje huid voordat je het op je gezicht of over je hele lichaam smeert. Dit kan een grootschalige allergische reactie voorkomen. Een geschikte plaats om een product te testen is aan de binnenkant van je elleboog. Je kan het te testen product het beste gedurende twee weken, tweemaal daags aanbrengen. Als je vervolgens geen allergische reactie ondervindt is het product veilig voor gebruik.

Koop wasmiddelen, wasverzachter en schoonmaakmiddelen zonder parfum.

Indien je net zo allergisch bent voor parfum als ik, kun je je oude, geparfumeerde wasmiddelen, wasverzachter en schoonmaakmiddelen het beste vaarwel zeggen. Houdt er ook rekening mee dat het vaak wel drie tot vijf wasbeurten kan duren voordat parfum uit je kleding, beddengoed en handdoeken is gewassen. Ook is het aan te raden om je wasmachine vooraf een aantal keer goed te spoelen, zodat alle resten van je oude wasmiddelen en wasverzachter worden weggewassen.
Bij het nakijken van al mijn oude schoonmaakmiddelen kwam ik er achter dat alleen het bleekmiddel dat ik in huis had niet was geparfumeerd. De rest van de producten heb ik allemaal weggegeven omdat ik er niet meer tegen kon. Sommige mensen met een parfumallergie kunnen wel geparfumeerde schoonmaakmiddelen gebruiken als ze werken met handschoenen. Voor mij ging dit helaas niet aangezien mijn ogen er ook van gingen jeuken en branden. Het is dus waarschijnlijk een kwestie van uittesten wat werkt voor jou.

Let erop dat in de vreemdste producten parfum voor kan komen.

Het zal je soms echt verbazen in wat voor producten er allemaal parfum verwerkt zit. Wist je bijvoorbeeld dat toiletpapier, zakdoekjes, maandverband, imitatieleer, luiers, panty’s en oog-/oordruppels geparfumeerd kunnen zijn? Het blijft dus raadzaam om altijd goed op te letten waar je mee in contact komt.
Verder is het ook in winkels vaak belangrijk om goed op te letten. Het is mij bijvoorbeeld een keer gebeurd dat de verkoopster in een kledingzaak mijn aankopen zonder overleg parfumeerde voordat ze het tasje ingingen. Dat zagen ze daar als een leuk extraatje voor de klant. Ik was daar uiteraard niet zo blij mee als ze hadden verwacht… 😉

Zorg voor je eigen handzeep of desinfectiemiddel als je de deur uit gaat.

Handzeep op openbare toiletten of bij vrienden/familieleden thuis bevat negen van de tien keer parfum. Natuurlijk is het wel fijn om gewoon je handen te kunnen wassen na bijvoorbeeld een toiletbezoek of voor het eten. Ik zorg er daarom altijd voor dat ik een klein flesje met mijn eigen handzeep of desinfectiemiddel bij me heb. Wel zo fijn!

Handdesinfectie-1

Blijf ook uit de buurt bij parfum van anderen.

Dit vind ik persoonlijk een van de meest lastige dingen aan het hebben van een parfumallergie. Ik wil andere mensen niet belasten met mijn allergie en gewoon mijn dagelijkse dingen kunnen doen. Mensen die me kennen en weten van mijn allergie houden, ondanks dat ik dit echt niet van ze verwacht, toch vaak rekening met me. Ik vind dit super lief en waardeer dit heel erg! Toch kan het natuurijk altijd voorkomen dat mensen bijvoorbeeld per ongeluk parfum of deodorant opdoen in jouw bijzijn. Je moet hier dus altijd alert op zijn en soms een ruimte verlaten als hier teveel parfum in de lucht hangt.
Helaas is dit niet alles waar je rekening mee moet houden. Als je bijvoorbeeld iemand een knuffel of kus geeft kan je al last hebben van de parfum die deze persoon draagt. Zelf merk ik dat bij kort contact de schade nog mee kan vallen. Ik heb soms alleen last van prikkende ogen of wat roodheid/jeuk op de plaats waar het contact heeft plaatsgevonden. Dit is voor mij goed te doen, maar dit zal zeker niet voor iedereen zo zijn. Het is daarom belangrijk om te kijken hoe je hiermee om wil/kan gaan.

Mijdt stress

Stress kan de klachten bij een allergie verergeren. Daarom is het belangrijk om stress zoveel mogelijk te voorkomen. Helaas is dit vaak makkelijker gezegd dan gedaan, maar als je je er in ieder geval bewust van bent kan het al een hoop schelen.

Welke merken zijn veilig?

Tot slot wil ik je nog een aantal tips geven wat betreft fijne parfumvrije merken die makkelijk verkrijgbaar zijn. Voor make-up en verzorgingsproducten is Clinique een hele bekende met kwalitatief erg goede producten waar je huid zeker baat bij kan hebben. Helaas is Clinique alleen een vrij prijzig merk. Als je iets minder geld uit wil geven aan make-up zou je ook kunnen kijken op de site van Unity Cosmetics.
Wat betreft verzorgingsproducten kan je ook heel goed terecht bij merken als Zarqa, Decubal, Weleda en Dermolin. Deze merken zijn allemaal bij De Tuinen (of sinds kort Holland & Barret) te koop.
Ook bij de supermarkt kan je vaak wel wat parfum vrije producten scoren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Neutral (verkoopt zowel verzorgingsproducten, als was- en schoonmaakmiddelen). In de Albert Heijn ben ik verder ook bekend geraakt met het merk Klok dat schoonmaakmiddelen verkoopt zonder parfum.
Als laatste zou ik je willen adviseren om ook eens een kijkje te nemen in de webwinkel parfumvrij.nl. De producten op deze site worden streng gecontroleerd op alle mogelijke parfumallergenen voordat ze in de webshop verkocht mogen worden. Echt heel fijn!

Ik hoop dat je iets hebt gehad aan bovenstaande punten. Als je zelf nog tips hebt die je wil delen, laat ze dan vooral achter bij de reacties. Misschien help je er iemand mee. 🙂 Ook als je nog vragen hebt, mag je deze natuurlijk altijd stellen!

Liefs,

Sandra
Share Button

Reacties

 1. Wat een interessant artikel, nooit geweten dat een allergie-parfum best vaak voorkomt en dat het een zware impact heeft op de producten die je kunt kopen. Gelukkig zelf geen last van, maar denk dat je veel mensen kunt helpen met dit artikel.

 2. Claire says:

  Wat een handig artikel! Ik merk dat ik tegen sommige wasmiddelen allergisch ben. Ik krijg dan ineens jeuk en uitslag. Daarom gebruik ik meestal Neutral wasmiddel, dan heb ik er gelukkig geen last meer van.

  • Bedankt! Ik gebruik inderdaad ook Neutral om mee te wassen. Prima wasmiddel. Vond het in het begin wel even wennen omdat ik voor mijn allergie zo kon genieten van de geur van schone was. Nu ruikt het nergens meer naar, maar dat maakt het gelukkig niet minder schoon. 😉

 3. bea says:

  Ik heb een heftige parfumallergie, vastgesteld door de huidarts. Helaas ben ik ook allergisch voor bloemen. Als ik ze net in huis heb gaat het nog wel, maar zodra ze een paar dagen staan wordt het steeds heftiger. Lelies of hyacinten gaan helemaal niet. Ik heb nu zijden bloemen staan, maar het is niet hetzelfde. Zijn er meer mensen die dit hebben?

  • Sandra says:

   Vervelend dat je ook nog allergisch bent voor bloemen! Naast het feit dat je ze zelf niet in huis kan halen, kom je die natuurlijk ook op veel andere plekken tegen, waardoor je allergie plotseling op kan spelen. Ik kan je helaas niet verder helpen, aangezien ik er zelf geen ervaring mee heb. Hoop dat je binnenkort misschien toch nog een bloemensoort kan vinden waar je wel tegen kan. Veel succes!

 4. francoise says:

  teneerste wat een leuke site lekker down to earth en fijn om te lezen.Ook ik heb een parfumallergie met ongeveer dezelfde symptomen als jij loop er nu ongeveer 3 jaar mee te tobben en kort geleden helaas zelfs in het ziekenhuis gelegen na enkele testen zijn ze erachter gekomen dat ik ook een inademingsallergie heb ontwikkeld waardoor ik opzwel en yegen de vlakte ga

 5. Petra L says:

  Ik heb een parfum allergie die vastgesteld is door een allergoloog. Helaas kan ik de Neutral en de Clinique ook al niet meer verdragen. Het is lastig uit te vinden wat ik wel kan verdragen en helaas is dat voor elke persoon met een parfum-allergie anders. Sinds kort gebruik ik Nuud deoderant en de shampoo en douchespul maak ik zelf met bakingsoda. Ook ga ik met bakingsoda mijn eigen wasmiddel maken. Hierover is veel informatie op het net te vinden. Ook is er een facebookgroep speciaal voor mensen met een parfumallergie oftewel Multiple Chemical Sensitivity.

Plaats een reactie

* Verplicht